Saç ekim yöntemleri ikiye ayrılmaktadır.
Her iki teknik de canlı saç kökü naklini sağlar ve genel anestezi gerektirmez. Aralarındaki fark saçın alınma şeklidir. Birinci teknikte iki kulak arasında saç alınan yerde çizgi şeklinde bir iz kalırken, diğer teknik olan FUE yönteminde arka kısımda saç alınan yerde herhangi bir iz kalmamaktadır. İki yöntemde de doğru ellerde ekim yapılan alanda herhangi bir iz meydana gelmemektedir.
FUE, en iyi saç ekimi tekniği olarak bilinmektedir. FUE’nin en iyi saç ekim tekniği olarak bilinmesi ve yaygın olarak tercih edilmesinin sebeplerinden biri, donör alanınında iz bırakmamasıdır diyebiliriz. Ama en iyi saç ekimi tekniği olmasının asıl sebebi ise, FUE’de kanal açma işleminin doğal açılarla verilebilmesi ve çok sayıda saç kökünün toplanarak ekilebilmesidir.
Saç kökleri 0,6 – 0,7 milimetre çaplarındaki aletlerle tek tek alınarak gerçekleştirilir. Herhangi bir kesme işlemi olmaz. Bu sayede donör bölgesinde iz oluşmaz. Santimetre kareye yaklaşık 160 civarı saç kökü ekilebilir. Toplanan saç kökleri zarar görmeden korunduğu için hepsi ekilebilir. Saç kökü kaybı olmaz, Ekilen 100 saç kökünden, yaklaşık 100 – 110 adet kıl çıkmaktadır. Saç kökleri bekletilmeksizin ekim işlemine geçilir, bu sayede saç kökü kaybı olmaz.
Operasyon sonrasında iş gücü kaybı FUT’a oranla çok daha azdır. 3 – 4 günlük bir dinlenme sonrası, kişi iş yerine gidebilir.
FUT, (Follicular Unit Transplantation), 90’lı yıllarda ortaya konan, saç köklerinin donör bölgeden bir şerit halinde çıkarılarak, ekim yapılacak alanda açılan kanallara ekilmesi prensibine dayanan bir saç ekimi tekniğidir. FUT yöntemi, saç ekimi operasyonlarında teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, artık neredeyse rafa kalkmış bir tekniktir.
FUT yönteminde saç köklerinin toplanma işlemi için öncelikle donör bölge (ense bölgesi) lokal anestezi kullanılarak uyuşturulmaktadır. Böylece kişinin operasyon esnasında acı ya da ağrı hissetmesi engellenir.
Uyuşturulan ense bölgesinden yaklaşık 15 cm x 2 cm büyüklüğünde dikdörtgen bir deri parçası kesilmek suretiyle çıkartılır. Kesilecek alanın büyüklüğü toplanmak istenilen saç kökü miktarına göre değişmektedir. Örneğin, az sayıda greft ile yapılacak ekimlerde kesilerek çıkarılacak deri parçasının alanı da küçülmektedir. Bunun yanı sıra, kişinin saç yoğunluğu az ise, aynı sayıda greft için daha büyük bir deri parçasının çıkarılması gerekebilmektedir.
Ense bölgesinden alınarak çıkarılan deri parçası, içerisinde bulunan saç köklerinin ayrıştırılması ve dikkatli bir şekilde ekim için hazırlanması için hemşireler tarafından ayıklanma işleminden geçirilmektedir. Deri parçalarından ayrılan greftler düzgün bir şekilde petri adı verilen kaplara yerleştirilir.
Toplanan greftler ekim için hazırlanırken, hastanın ense bölgesinde açılan alan estetik dikiş atılarak kapatılır ve sarılır. Yaklaşık 20 gün ile 1 ay arasında sürecek iyileşme sonrasında burada (iki kulak arasında kalan ense bölgesinde) yatay bir dikiş izi kalacaktır. Bu yöntemin önemli dezavantajlarından biri, operasyon sonrası tamamen iyileşmeyen bu dikiş izidir.
Greftlerin toplanmasının ardından ekim işlemine geçilecektir. Bunun için ekim yapılacak alan da lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra çıkarılan greft sayısı kadar kanal açılır. Saç ekiminde bu kanallar saç köklerinin içine yerleştirileceği iğne başı büyüklüğünde deliklerdir.
Kanal açma işleminin ardından saç kökleri açılan kanallara yerleştirilerek saç ekimi operasyonu bitirilir.