Saç kıran hastalıklar, nadir görülen ama kalıcı kellik yapabilen, saç köklerini tahrip ederek yerini yara tamir dokusu (skar) ile dolduran çok geniş bir grup hastalığın genel adıdır. Tüm dünyada sağlıklı kadın ve erkeklerde her yaşta görülebilen, bulaşıcı olmayan ve genetik geçiş göstermeyen bir saç dökülmesi türüdür.
Değişik Türlerde Skatrisyel Alopesi Var mıdır ?
Evet pek çok türü var. Biz genel olarak saç kıran hastalıkları oto immun hastalıklar ve sonradan yaralanmaya bağlı olmak üzere 2 türe ayırmaktayız. Örneğin kafa derisinde yanığa bağlı, kazaya bağlı ya da geçirilmiş operasyona bağlı iz kalabilir ve buradan saç çıkmaz. İşte biz bunlara 2. Tip sekonder skarlı alopesi ya da saç kıran diyoruz. Bu tip saç kayıpları saç ekimi ile çok başarılı şeklide tedavi edilebiliyor.
Saç kıran hastalıklar 2 türe ayrılıyor: Primer oto immun hastalıklar, (yani vücudun kendi bağışıklık sisteminden kaynaklanan) ve sekonder yani derideki yaralanmalara bağlı saç kayıpları. Primer oto immun saç kıran klinik olarak çok değişken ve tahmin edilemez bir seyir izler. Saç kaybı yıllar içinde, semptom vermeden ve fark edilmeden yavaş ilerleyen tipte olabilir veya saç dökülmesi çok hızlı biçimde haftalar aylar içinde hızlı ve şiddetli şeklinde, ağrı kaşıntı ve yanma eşliğinde olabilir. Oluşan enflamasyon saç köklerini harap eder ve geride yara dokusu bırakır. Etkilenen kafa derisinde kızarıklık, pullanma, artmış veya azalmış renk değişimi, iltihaplı çıbanlar ve irinli sivilcelenme görülebilir.